Vardagstips!


Pälsvård

Havanais är en pälshund. Oavsett om man väljer att ha den fullpälsad eller nedklippt krävs det en heldel pälsvård att ha en havanais.


Valpen byter till vuxenpäls vid cirka 10-12 månaders ålder. Under pälsbyte behöver hunden borstas dagligen, för att inga tovor ska uppstå och badas var 4-5 dag. För en vuxen havanais räcker det med en ordentlig genomborstning i veckan. Det brukar ta cirka 30-45 minuter att gå igenom en päls som sköts ordentligt.


Jag använder alltid produkter framtagna för hundar. Olika pälstyper kräver olika produkter och behandlingar.
Mina hundar badas i Iv San Bernard-serier. Valpen badas i Talc, de vuxna badas i Banan-serien, Caviar Line eller The Best. Produkter väljs utifrån hundens behov. Andra produkter som är bra att ha är pH-balance, PEK, K101, Ozonized Olive Oil och Ginkgo Biloba Oil.


Hundarna badas var 21:e dag (en hudcykel) och då i ett babybadkar på stativ. Hunden kommer då upp i bekväm arbetshöjd.

Vid borstning används olika borstar och kammar beroende på pälstyp och vad som ska göras, exempelvis tovutredning eller utställningsputs. Som hjälp vid borstning används PEK-sprej, som jag blandar själv.


Ögon
Se över hundens ögon varje dag. Ta bort ”ögongrus” och se efter så att inga hårstrån ligger i ögat.


Öron
Havanaiser har hår i sina öron och detta ska plockas bort. Lättast tas öronhåret bort med fingertopparna lite i taget. Detta behöver göras ungefär varannan månad.
Öronen kan vid behov även behövas rengöras med öronrensningsmedel.


Tänder
Tandborstning är ett måste för att behålla en god tandhälsa på sin hund. Bäst resultat uppnås genom att använda eltandborste, med barnborsthuvud och tandkräm avsedd för hund. Tandborstning bör ske varje dag men varannan dag går också bra.


Klor
Hundens klor bör klippas minst en gång i veckan, detta för att hunden ska vänja sig. Klipps klorna så ofta behöver man bara nagga lite på dem. På valpen klipper man en tass i taget, någon klo varje dag.Ha som vana att se över din hund varje dag.
Då upptäcker du om något inte är som det ska och kan vidta åtgärder i tid!
Självklart hjälper jag till om ni behöver hjälp!